Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Història i patrimoni

EL VILOSELL

El testimoniatge de les restes prehistòriques, ens asseguren que l' home primitiu habità el nostre àmbit. També hi ha vestigis del pas dels romans per les nostres contrades com són les troballes de ceràmiques i la carrerada d' origen romà.

Amb la dominació sarraïna, comença la història escrita del nostre poble. La invasió es centra als voltants del 713. El primer document que parla del Vilosell fa referència a uns llista de termes que corresponen al valiat de Lleida escrit en àrab al Llibre verd (S. IX).

La primera cita històrica ens diu que la reconquesta als nostres contorns, és a l' any 1035 quan el comte Ramon Berenguer I, ocupà Conesa.

Després de la conquesta de Lleida l' any 1149 nomenen a Pere Besora primer senyor feudal del Vilosell, encara que s' afirma que els pobles prop de la serra la Llena quedaren baix el domini de Siurana després de l' ocupació de Lleida, entre aquests el Vilosell.

Les cròniques diuen que la conquesta de Siurana al 1153 va ser el final sarraí a les nostres contrades.

L' any 1177 el rei Alfons I, ordenà la construcció del castell del Vilosell. Hi ha constància que una vegada acabat de construir el Sr. Guillem de Cervera encarregat de l' obra, en feu donació al rei.

El desembre de 1178, el rei Alfons I concedeix des de Tarragona, la dominicatura del castell del Vilosell amb tots els seus termes i la meitat dels delmes i rèdits del mateix castell a Pere de Basora. Aquest any, el podem considerar de la repoblació cristiana. Sembla endevinar-se que els primers pobladors vingueren de Tarragona.

L' esdeveniment més important del nostre poble al llarg del temps, és la concessió de la carta de població per part del rei Alfons I i Pere de Basora a favor de Pere de Puyla. Quan la carta de població era atorgada pel rei, les comunitats es veien emparades amb moltes prerrogatives, un exemple és que tenien els delmes i primícies més baixos.

El senyor feudal del Vilosell Pere de Sala l' any 1217 ven el castell amb tots els seus termes al monestir de Poblet. Aquí comença la gran relació entre Poblet i el Vilosell.

El Vilosell també es va veure afectat pel la guerra dels segadors, la guerra del francès i les guerres carlines.

El Vilosell és un municipi de la vall del riu Set i proper a la Serra de la Llena. La població té 180 habitants, que augmenten considerablement durant l'etiu.

El poble conserva una trama urbana medieval, amb carrers empedrats i racons, que l'han situat com un dels pobles amb més encant de la comarca . Conserva algunes restes de l'antic  castell i l'Església Parroquial de Santa Maria, d'estil barroc amb fonaments i restes romàniques, que es compon d'una única nau que acull la capella del Santíssim i el baptisteri.

A la plaça hi ha una creu gòtica de pedra del segle XIV davant l'Ermita de Sant Sebastià.

Al terme també hi trobem l'Ermita barroca de Sant Miquel de la Tosca, que es troba en un indret anomenat Les Fontetes, zona d'interès natural i paisatgístic.

La festa Major és el tercer diumenge d'agost. L'aplec de Sant Miquel de la Tosca, se celebra el segon dissabte de maig